Search results
Paleis Noordeinde is een koninklijk paleis in de Nederlandse stad Den Haag, gelegen aan het Noordeinde. Het is het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het complex is eigendom van de Staat der Nederlanden. Het Rijk is verantwoordelijk voor de bouwkundige staat en inrichting.
Op Prinsjesdag vertrekt de Koninklijke stoet van het paleis en vindt na het uitspreken van de Troonrede op het balkon de zogenoemde balkonscene plaats. Het paleis is gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Op het terrein bevinden zich ook de Koninklijke Stallen, het Koninklijk Huisarchief en de Koepel van Fagel.
Paleis Noordeinde is sinds 1984 het werkpaleis van de Koningin en Prins Claus. Na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander wordt het door hem en Koningin Maxima gebruikt. Het oudste gedeelte van het Paleis dateert van voor 1512. Paleis Noordeinde in de ochtendschemering ten tijden. condoleance prins Bernhard.
Paleis Noordeinde. Noordeinde 68, 2514 GL Den Haag. Bekijk op kaart. Favorieten. Delen. Paleis Noordeinde, met zijn sierlijk aangelegde tuin, is gelegen aan het Noordeinde, één van de meest elegante winkelstraten van Den Haag. Hier werkt koning Willem-Alexander. Als hij in het land is, wappert de vlag op het paleis.
Jul 17, 2024 · Vanaf 1591, toen de vierde vrouw van Willem van Oranje, Louise Coligny, er kwam te wonen, is de geschiedenis van het gebouw verbonden met de Oranjes. In de eeuwen die volgden heeft het gebouw zich ontwikkeld tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1814 is het paleis gebruikt als residentie door koning Willem I, koning Willem ...
De bezoekers van Paleis Noordeinde konden in hun eigen tempo een groot deel van het gebouw verkennen. Velen zullen de indruk hebben gekregen in een museum te zijn. Maar dat is Paleis Noordeinde niet. Door het jaar heen gonst het gebouw van de activiteiten. De Koning en Koningin hebben er hun kantoor en ontvangen er gasten.
Geschiedenis van paleis Noordeinde. Zoals de meeste paleizen in Den Haag heeft Noordeinde geen vorstelijke oorsprong. Het was de grafelijke ambtenaar Willem Goudt die in 1512 op deze plek een perceel met gebouwen kocht. Op oude stadskaarten is het ‘Huysinge van Willem Goudt’ te zien waar de ambtenaar met zijn vrouw introk na een ingrijpende ...